2012. szeptember 14., péntek

Készülőben az egyetemisták „új generációja”


   Japán tudósok jóvoltából 2021-re eddig elképzelhetetlen fejlődési szintet érhet el a mesterséges intelligencia


A tervek szerint alig egy évtized múlva a jelenleg fejlesztés alatt álló robotdiák képes lesz megbirkózni a Tokiói Egyetem felvételi vizsgájával is. Öt szakterület útvesztőiben tud majd sikeresen eligazodni, komplex feladatsorokat megoldani.

A japán kutatók céljai közt szerepel még olyan eszközök kialakítása, melyek lehetővé teszik összetett matematikai analízisprogramok használatát. 


A robotika kezdetei

A robotokat a kezdetektől rejtély, misztérium övezi. Vannak, akik áldásként tekintenek rájuk, mások viszont attól rettegnek, hogy előbb-utóbb öntudatra ébredve átveszik az uralmat Földünkön.
Az alábbiakban szeretném röviden bemutatni a robotok történelmét, hogy a tudomány oldaláról szemlélve a szkeptikusok is megtapasztalhassák ezen gépek nagyszerűségét.

Kevesen tudják, hogy a „robot” elnevezés egy cseh író, Karel Capek színdarabjában jelent meg először, az emberek által készített gépekre utalva. Bármily meglepő is, de az első igazi robotot az ókorban alkották meg: II. Ptolemaiosz Philadelphosz fáraót már egy embert utánzó robot szórakoztatta.
A középkorban, az 1200-as évek folyamán egy filozófus, Albertus Magnus „komornyik-robotja” képes volt főhajtással üdvözölni gazdája vendégeit.
Nekünk sem kell azonban szégyenkeznünk: Hunyadi Mátyás csillagásza, Regiomontanus számos állatformájú robotot tervezett, a Kempelen Farkas által készített sakkozógép, a „Török” pedig világszerte ismertté vált.

A XX. század elején ismét kiemelkedtek a magyar tudósok: 1929-ben Tarján Ferenc gépe /Dr. Motor/ a Corvin áruházban köszöntötte a vásárlókat.
Az első Star Wars film 1970-es évekbeli debütálása és hihetetlen népszerűsége után nem sokkal, 1979-ben a Stanford Cart már önállóan át tudott haladni egy szobán. A nagy áttörés azonban az 1986-os év volt: az ekkor készült robot, Cog már rendelkezik olyan testrészekkel (pl.: könyök, váll, gerinc), amelyek révén könnyedén képes utánozni az emberi mozgást. Nemcsak fizikailag, de pszichikai értelemben is közel áll hozzánk: ugyanúgy vannak érzései, vágyai, mint az embereknek.


Humanoidok eljövetele

A kifejezetten emberszerű robotok fejlődése napjainkra olyan mértéket öltött, amelyről régen talán álmodni sem mertünk. Míg elődeink meghökkenve figyelték az integetni és mosolyogni tudó, kezdetleges gépeket, addig az utóbbi években már pincérkedő robotokról, úszó robotról, szőlőt hámozó robotról, sőt az orvostudományban segédkező robotokról szólnak a híradások.

A jelenlegi tervek szerint a jövőben önálló döntéshozatalra képes robottal, vacsorát hozó robottal, evakuálást végző robottal is találkozhatunk majd. A kék bolygó meghódításán túl akár a világegyetem legtávolabbi zugába is eljuthatnak majd a gépek.


Egy biztos: nem tudhatjuk, mit rejt a jövő. Bízzunk abban, hogy a robotok új generációiba is sikerül beleprogramozni a robotika három alaptörvényét, hiszen így a borzalmak helyett csak csodák és örömteli meglepetések várnának ránk.

Madách örökérvényű drámájának klasszikussá vált mondatát idézve: „A gép forog, az alkotó pihen”.


Források:
Az eredeti cikk elolvasásához kattintsanak ide.
A robotika történelmét bemutató blog
A robotika történelmét bemutató kronológia.

A japán robotika fejlettsége már évekkel ezelőtt megmutatkozott, melyet kiválóan szemléltet a 2007-es Robot of the Year Award-ról készült rövid videó-összeállítás.

Aki szeretne mélyebben elmerülni a robotika csodáiban, és nyomon követni a tudományág legújabb fejleményeit, annak az alábbi korszerű magyar robotika blogot tudom figyelmébe ajánlani. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése