2012. szeptember 21., péntek

"Tévedések vígjátéka"


  Az Apple új térképe egyelőre számos pontatlanságot tartalmaz.


  Az iOS 6 operációs rendszerrel együtt érkezett meg a Google térképrendszerének mintájára kialakított Apple Maps.

  A cég legújabb terméke azonban a felhasználók visszajelzései alapján bővelkedik a tévedésekben. Például Németország fővárosát az Antarktiszra helyezi, egy templom helyén pedig a Burger Kinget jeleníti meg.

 Az alábbiakban rövid áttekintést nyújtok az Apple történetéről, fejlődéséről és termékeiről, kitérve a konkurenciát jelentő Google Maps-re.

Az Apple felemelkedése

 A cég 1976-ban indult, egyszerű garázsvállalkozásként. Alapítói: Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne. Első gépüket Apple I névre keresztelték. 1983-ban jelent meg a Jobs lányáról elnevezett Apple Lisa egérrel vezérelhető számítógép, mely már GUI-t /grafikus felhasználói felületet/ alkalmazott. Alig egy évvel később piacra dobják az Apple Macintosht.

 1985-ben Jobs távozik az Apple-től, és NEXT néven megalapítja új, saját cégét, melyet alig egy évtizeddel később felvásárol az Apple. 1998-ban sikerül ismét az élre törniük az iMac asztali számítógéppel. 2001-ben jelenik meg egyik legkedveltebb termékük, a zenék és videók lejátszására alkalmas iPod első generációja.

 2007-ben debütált az iPhone, mely forradalmasította az okostelefonok piacát. A táblagép kialakulása az iPad 2010-es megjelenésével vált lehetségessé.
Steve Jobs 2011 augusztusában lemondott, az Apple igazgatói posztjára így Tim Cook, az értékesítésért felelős alelnök került. Sajnos Jobs hosszan tartó betegeskedés után, hasnyálmirigyrák következtében 2011. okt. 5-én elhunyt.

Az iOS operációs rendszerek

 Az iOS /másnéven iPhone OS/ az iPhone, iPod Touch és iPad termékekre kifejlesztett operációs rendszer. Nagy előnye, hogy alig 240 MB tárhelyet foglal el. Felhasználóbarát felületén könnyedén, kézzel navigálhatunk.

 Az Apple folyamatosan készít frissítéseket az iOS rendszeren alapuló eszközökre, újabb és újabb verziókat kiadva.
 Az operációs rendszer legújabb verziója az iOS 6. A jól megszokott szolgáltatások mellett jelent meg többek között az Apple Maps beépített térképrendszer, vagy a Siri intelligens személyi asszisztens.

A nagy rivális: a Google Maps

 Az internetes térképrendszerek piacát továbbra is a Google 2005-ben indult ingyenes szolgáltatása, a Google Maps vezeti. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az egész bolygót lefedő műholdfelvételek és térképek. 

 A térképrészletek szabadon mozgathatóak, tetszőlegesen nagyíthatóak. Az útvonalak tervezésében is felbecsülhetetlen segítséget nyújt, sőt számos nevezetességet /pl.: színházakat, múzeumokat, szállodákat/ kiemel. Saját térképünk elkészítésére is lehetőséget kínál.  

 2007-től elérhető az ún. Street View /Utcakép/ alkalmazás is, bár mind a mai napig folynak viták a személyiségi jogok védelmével kapcsolatban. Külön érdekesség még a Wikipédiát és Google Maps-et egyesítő WikiMapia weboldal. 


 Mindent összevetve tehát elmondhatjuk, hogy az Apple Maps egyelőre valóban nem éppen tökéletes. De hát Istenem: az hibázik, aki dolgozik.

 A cég eddig elért eredményei alapján bízom abban, hogy a közeljövőben sikeresen megoldják majd a felmerülő nehézségeket. 


Források:
Az eredeti cikk itt olvasható.
Az alábbi galériában megtekinthető néhány, pontatlanságot ábrázoló térképrészlet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése